Prospěšné mandle

Prospěšnost mandlí

V mandlích se nachází zdraví prospěšné mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Kyselina linolová je prospěšná pro nervovou soustavu. Pro svůj obsah proteinů a tuků, který je větší než obsah sacharidů, se doporučuje kombinovat konzumaci mandlí s chlebem nebo se sušeným ovocem, hlavně s fíky a hrozinkami.

Obsah mandlí

Mandle jsou bohaté na vitamíny řady B a na vitamín E. Jsou také výborným zdrojem vápníku a fosforu, hořčíku, draslíku, železa, zinku, mědi, manganu.

Správná vyváženost mezi vápníkem, hořčíkem a draslíkem je důležitá pro správné fungování svalů a pro celkové uvolnění nervové soustavy. Nedostatek vápníku může vyvolat nervozitu a napětí. Správné množství fosforu a polynenasycených kyselin pomáhá při tvorbě základních buněčných membrán.

mandle3

Prospěšné tuky

Mandle stejně jako vlašské ořechy mají hodně tuku, ale nezatěžují náš organismus zvýšenou hladinou cholesterolu, naopak hladinu optimalizují. Je to dané vysokým obsahem vitamínu E, který se skvělým antioxidantem.

Mandle se pro svůj obsah doporučují pro lidi trpící osteoporózou a odvápněním kostí. Díky obsahu minerálních látek pozitivně působí na vývoj lidského plodu, proto by neměly chybět v jídelníčku těhotných žen.

mandle4

Mandlové mléko

Mandlové mléko je výbornou náhražkou kravského mléka pro lidi, kteří mají potravinové alergie. Mandlové mléko je vhodným prostředkem proti nadýmání, k tlumení střevních obtížích, k zmírnění průjmových onemocnění. Neobsahuje žádný cholesterol a je to výživný a osvěžující nápoj. Podávání mandlového mléka se doporučuje nesoustředěným dětem a psychicky labilním jedincům.

Nejvhodnější jsou ke konzumaci mandle čerstvé, pokud zaschnou, jejich stravitelnost se zlepší, pokud se zlehka opraží.

Mandlová mouka a marcipán

Pokud milujete marcipán, můžete si ho doma snadno vyrobit. Stačí vám k tomu mandlová mouka 1 kg a cukr.

Doporučená denní dávka

Mnoho lidí má obavu, že po konzumaci mandlí bude mít nadváhu, protože jsou tučné, ale pokud se denně konzumuje 20-25 jader, člověk se zasytí, přijme dostatečné množství živin a nehrozí problém s nadváhou.