Jak být dobrý rodičem

Někdo čte návody na internetu, jiný si kupuje knihy o rodičovství. Dobrým rodičem se člověk stává především díky svému přístupu. Je přirozené že narozením miminka se mnohé změní a rodiče se svému dítěti snaží přizpůsobit veškerý volný čas. Plánují, jaké hračky koupí, vymýšlí aktivity a starají se o tom, aby mělo suchou plenu nebo aby mu nebyla zima.

šťastná matka
Začátky jsou těžké s tím je nutné počítat

Pokud si představujete že vaše dítě nebude brečet, ale bude jen ležet v postýlce a kopat nohami je zcestná. Každé dítě tu a tam zapláče, některé více než jiné, což dokáže rodiče mnohdy dovést k šílenství. Pokud však chceme z knížek vyčíst rady, jak být dobrým rodičem, setkáme se s návody, které jsou všeobecné a někdy se nedají v praxi aplikovat, protože každé dítě je jiné a co funguje sousedce od naproti nemusí fungovat vám.

Není se třeba zabývat tím, jak být dobrý rodičem, když ještě miminko není na světě, to je nejdůležitější zajistit především vybavení, oblečení, postýlku. Zdrojem inspirací pro vás může být článek:

dítě ve vaně

Když se pak miminko narodí možná vám na mysli začnou přicházet pochyby o tom, zda jste dobrý rodič, ale to může být přirozené. Někdy miminka prostě pláčou, ač proto nemají žádný důvod. Neberte jako katastrofu, když si miminko tu a tam zapláče. Nemusíte kvůli každému pláči běžet dítě utěšovat. Jistě se brzy naučíte rozpoznat kdy je nutné přijít a kdy ne. Důležité je že věnujete svému miminku čas to miminko ocení, stejně jako my lidé potřebujeme občas strávit nějaký čas o samotě tak nemusíte v době kdy je miminko v klidu v postýlce hned trávit veškerý čas u něj. Dát svému dítěti i určitý prostor je skvělá možnost, jak může zkoumat i jiné věci než jen mámy nebo táty obličej.

Když cítíte že je to nad vaše síly, nebojte se vyhledat pomoc. Nemusí se nutně jednat pouze o návštěvu psychologa, ale užitečné může být i to že se svěříte kamarádce která má také děti. Patrně zjistíte fakt, že stejné pocity má mnoho jiných lidí a každá máma má někdy krizové období kdy si myslí, že to nezvládá.